TÉLI NYITVA NYITÁS: Otthoni munkavégzéssel dolgozunk. Online foglalásaikat, kérdéseiket folyamatosan fogadjuk! Személyes ügyintézés: péntek 14-17:00, szombat 9-12:00 Előzetes megbeszélés esetén a nyitva tartás ettől eltérhet!

MOSZKVA, AZ ARANY KUPOLÁK VÁROSA >>katt ide<<

A mai idők szlogenje szerint "Moszkva soha sem alszik", még éjszaka sem szűnik meg a nyüzsgés. Ez az út kiváló alkalom volt, hogy betekintést nyerjünk az új orosz életformába és ellentmondásokba, valamint Moszkva nevezetességeinek felfedezésére.

 

 

MOSZKVA, AZ ARANY KUPOLÁK VÁROSA 🇷🇺🇷🇺🇷🇺

Évek óta készültem már, hogy meglátogassam az orosz fővárost Moszkvát. Egy téli napon megnéztem a repülőjegy kínálatot, és igen kedvező árakat dobott fel a rendszer...de hova is? Hát Moszkvába! Sokat nem kellett gondolkoznom, mert mégiscsak meg kellene nézni, milyen az élet keleten. Irány Moszkva! De, hogy ne egyedül utazzak, magammal vittem anyukámat , akinek így utólag is nagyon hálás vagyok, hogy velem tartott, mert nélküle esélyem sem lett volna kiigazodni a cirill betűk világában.

A korábbi Szovjetunió legnagyobb tagállamát a "80-as évek végéig csak a kivételezett helyzetben lévő kelet-európaiak látogathatták, a nyugati turisták előtt az ország kapuit zárva tartották. A politikai enyhülésnek köszönhetően napjainkban már mindenki megcsodálhatja az ország természeti és építészeti értékeit, megkóstolhatja világhírű vodkáját és kaviárját.

 

Moszkva hihetetlenül drága....Szerettem volna a központban szállást foglalni, de a szállodákat olyan borsos áron adják a belvárosban, hogy annyit nem akartam rákölteni. Hosszas kutakodás után végre találtam egy hostelt a Kreml szomszédságában, természetesen folyosón levő mosdóval. Szuper áron! ( A belvárosi szállásárakhoz viszonyítva, de még így sem olcsón). A Kreml - Moszkva történelmi központjának fallal körülvett fellegvára az ország kulturális és hatalmi központja, uralkodóinak és döntéshozóinak székhelye. A szomszédos Vörös térrel együtt 1990 óta része az UNESCO Világörökség listájának.

Megigényeltük az orosz vízumot, aztán egyszer csak elérkezett az utazás időpontja. Egy március végi éjszakai járatra sikerült olcsón foglalnom jegyet. Csodálatos csillagos égbolt kisért minket végig.  Még jó, hogy induláskor a férjemre hallgattam és a szövetkabát helyett a vastag télikabátomat vettem fel, mert bizony mikor megérkeztünk 0 fok körül hőmérséklet fogadott bennünket. Vonattal könnyedén bejutottunk a reptérről a városba, majd elfoglaltuk a szállásunkat. Annak számára, aki a szibériai sztyeppek felől közelít hozzá, ez maga Európa. Nyugat felől jövet viszont inkább Ázsia arculatát idézi. A szobánk szó szerint egy pici kis lyuk volt, mosdó a folyosón, amit miután anyukám meglátott azt mondta, nem hajlandó itt fürdeni. Szerencsére ráfizetéssel tudtunk upgrade-elni egy olyan szobát, amihez tartozott fürdőszoba. Itt is látható, hogy a pénzedért nem mindig kapsz minőséget.  Viszont fázni nem fáztunk a szobában, mert az összes ott eltöltött éjszaka alatt nyitott ablaknál próbáltunk aludni, mert  a szobában legalább +35 fok volt, ami központilag volt beállítva, így állítani rajta nem lehetett.

 

 

Moszkva hatalmas méretei és óriási távolságai miatt mi a tömegközlekedést vettük igénybe, melynek legfontosabb (és turisztikai szempontból legérdekesebb) eleme a metró. A moszkvai metró világhíres és olyan mintha valami műemlékek között korzóznánk.

 

 

Naponta kilenc millió utas utazik rajta (a világ második legsűrűbben használt metróhálózata), s a szerelvények 90 másodpercenként követik egymást csúcsidőben. Mondanom sem kell, hogy anyukám nélkül elvesztem volna. Ő olvasta a cirill betűket, én pedig fordítottam az angol nyelvű úti könyvemből. Az 5-ből megkérdezett helyi ember nem beszélt angolul, így hihetetlen módon, de anyukám érvényesült a kb. 40 éve nem használt orosz nyelvtudásával. Moszkvának jól kiépített busz-, sőt villamos és trolibusz hálózata is van. De több városnéző buszjáratot is találhatunk itt.

 

Moszkva annyira nagy, hogy az ember lejárja a lábát és azzal az érzéssel tér haza, hogy csak egy kis töredékét látta az egésznek.

 

Mi megnéztük a  Vörös teret, mely - Moszkva, és Oroszország (de bátran állíthatjuk, hogy a világ egyik) leghíresebb tere

 

A Vaszilij Blazsennij-székesegyházat (Boldog Vazul-) - Moszkva egyik emblematikus épülete a Vörös téren. A székesegyház eredetileg fehér színű volt, sisak formájú arany kupolákkal, de 1583-ban egy tűzvész pusztította el a mennyezetét. Ezt követően cserélték hagymakupolákra, melyek 1670 óta színesek.

 

A képen a következők lehetnek: égbolt és túra/szabadtéri

 

A Lenin Mauzóleumet - A szocializmus híres vezetőjének, Vlagyimir Iljics Leninnek a bebalzsamozott holtteste 1924 óta látogatható a Vörös téren felállított mauzóleumban. Óriási élmény volt!

 

A Novogyevicsij kolostort - A főváros központjának délnyugati részén, a Moszkva-folyó kanyarulatában fekvő kolostoregyüttest III. Vaszilij moszkvai nagyfejedelem . Az épületegyüttes számos gyönyörű templommal - a Szmolenszkij-székesegyház (a legrégebbi), az Amvroszievszkaja-, és az Uszpenszkaja-templom (itt folynak ma az istentiszteletek) - harangtoronnyal, illetve kiegészítő épülettel büszkélkedik, de érdemes megcsodálni három méter magas falait, bástyáit, illetve kapuit és kapuzati templomait is. A kolostorhoz temető is tartozik, ahol számos kiemelkedő személy nyugszik a cári időkből.

Moszkva számos izgalmas múzeumi gyűjteménnyel is büszkélkedik, melyek közül első sorban a Vörös téren található Moszkvai Állami Történelmi Múzeumot érdemes megemlíteni.

 

 

Amikor elfáradtunk belevetettük magunkat a GUM-ban található üzletekbe. Az ember csak ámul és bámul. Három szintjén működő, több mint 400 üzletnek naponta csaknem 30 ezer, évente mintegy 15 millió látogatója van.

És az üzletek egyszerűen káprázatosak.

 

Nem érhető el leírás a fényképhez.

 

Az orosz kultúra részét jelenti az orosz konyha. A legismertebb orosz ételek közé tartoznak a híres levesek, mint például a borscs, a savanyú káposztából készített scsí, vagy a hidegen tálalt rasszolnyik, a főételek közül pedig a kaviários ételek, a különböző palacsinták, a pelmeni, halas ételek, változatos saláták, és a hajdinából készült ételek jellemzőek. Kifejezetten ősi orosz étel a blini, az orosz palacsinta. Legkedveltebb italuk a vodka és a különféle borpárlatok, pálinkafélék.

 

 

 

 

 

 

Egy kirándulást mindenképpen megér az orosz főváros, nagyon szép tud lenni májustól szeptemberig. Az év másik felét nem annyira ajánlom, mert a kertek/parkok szépségét nem lehet teljes egészében élvezni és az ott található szobrok a téli időjárás miatt mind le vannak takarva, a szökőkutak pedig nem működnek.

A mai idők szlogenje szerint "Moszkva soha sem alszik", még éjszaka sem szűnik meg a nyüzsgés. Ez az út kiváló alkalom, hogy betekintést nyerjünk az új orosz életformába és ellentmondásokba, valamint Moszkva nevezetességeinek felfedezésére.

 

 

Ajánlatainkért látogasson el ide: https://utazas.caterina.hu/utazas-kereses/1?es=0&sb=0&ci=181&di=508&df=&du=0&ti=0&ar=0&bi=0&ap=&sd=0&tt=0

Fotó: Földesi Katalin, CaterinaTravel

#utaznijó!jó? #jóittélni #caterinatravel

Nincs találat